Греція - традиційна їжа
Яку їжу варто спробувати в Греції? Що найчастіше продають у місцевих ресторанах?
Забронювати проживання зі сніданком
Грецька кухня
Грецька кухня поєднує середземноморські та східні смаки і зазнала турецького впливу, багата на часник, оливкову олію та особливі спеції. Вона пропонує широкий вибір овочів і фруктів.
Рибу та м'ясо майже завжди готують на грилі, але перевагу віддають баранині або ягнятині.
Типові овочі - артишоки, патисони, баклажани, кабачки, перець і гострий перець, зазвичай фаршировані або мариновані в олії.
Найпоширеніші напої - вино і кава, які кожен грек любить і п'є кілька разів на день.
Типові грецькі страви
Греція подарувала світові кілька відомих страв, які можна знайти по всьому світу. Але не забудьте спробувати менш відомі і, можливо, навіть кращі грецькі страви. Давайте поглянемо на добірку найкращих традиційних грецьких страв.
Основні страви
Мусака - одна з найвідоміших грецьких страв, яку часто називають "балканською лазаньєю". Являє собою кілька шарів запечених баклажанів (рідше - кабачків), перемежованих бараниною і залитих соусом бешамель.
Гірос - популярна грецька страва швидкого харчування, яка поширилася по всьому світу і яку часто плутають з турецькими кебабами або арабською шаурмою.
Насправді це дуже схожі страви. Вони обидві мають схожу основу: м'ясо повільно обсмажується на паличці, що обертається, і поступово зрізається. У той час як гірос в основному готують зі свинини та баранини, кебаб - з курки, баранини або телятини.
Відрізняються також спеції; насправді, термін "гірос" спочатку означав лише приправу, якою приправляли м'ясо, але згодом він став узагальнюючим для самої страви. Грецькі гіроси зазвичай подають з соусом цацикі, рідше - в лаваші.
Сувлакі - після гіросів, мабуть, найпопулярніший грецький фаст-фуд, або, точніше, їжа, яку ви можете отримати в будь-який час і в будь-якому місці, від найкращих ресторанів до найзанедбаніших продуктових кіосків.
Сувлакі - це невеликі шматочки м'яса, зазвичай свинини або курки, які найчастіше подають смаженими на шампурі. Однак багато кіосків і ресторанів пропонують сувлакі в лаваші, що є дуже схожою стравою на гірос в лаваші.
Риба - хоча Греція тісніше асоціюється з морем, ніж будь-яка інша європейська країна, і незважаючи на те, що в кожному грецькому ресторані ви можете знайти широкий вибір риби і морепродуктів, вона, як не дивно, не настільки популярна серед греків. Морепродукти можна їсти регулярно, але точно не щодня.
Морепродукти - окрім риби, звичайно, всі ресторани також пропонують страви (переважно салати) з інших морепродуктів, таких як мідії, креветки та восьминоги.
Грецький салат - класичний грецький салат є повсюдним і часто вживається замість гарніру. Можна сказати, що він дуже схожий на рубаний салат з Болгарії, тільки менш ароматний. Він складається зі шматочків бринзи, помідорів, перцю, огірків, оливок та цибулі.
Крім традиційного грецького салату, дуже популярний також салат з баклажанів.
Закуски та гарніри
Цацикі - напевно, найпоширеніший акомпанемент до м'яса та інших страв. Цацикі - це страва з фільтрованого йогурту, огірків, часнику, оливкової олії та суміші трав.
Сирні або фрикадельки - дуже поширена закуска, доступна практично в кожному ресторані.
Дольмадес - відмінна легка страва для спекотних днів. Дольмаде - це рулетики з приготованого на пару виноградного листя, фаршировані найчастіше сумішшю рису, м'яти, кропу, майорану і перцю, политі лимонним соком. Але вони також можуть бути наповнені м'ясом або овочами.
Тарамасалата - добре відома рожева паста або намазка, яку найчастіше їдять з хлібом як закуску. Виготовляється з солоної копченої ікри, зазвичай тріски або кефалі, яка змішується з часником, цибулею, лимонним соком і іноді з хлібними крихтами.
Авголемоно - традиційний грецький суп, який часто готують на свята або у важливих випадках. Його основою є курячий бульйон, який готується з рисом і м'ясом. Найважливіші інгредієнти, а саме лимонний сік та яйця, додаються в самому кінці.
Сирфета - грецький сир, один з найстаріших сирів у світі, що датується 4 століттям до нашої ери. Найвідомішим, безсумнівно, є сир фета, який виготовляється з 70% овечого і 30% козячого молока. Його сирний смак приємно солонуватий і не такий ароматний, як, скажімо, у балканських сирів.
Запечену бринзу часто їдять як закуску.
Лаваш - традиційний грецький лаваш їдять буквально з усім, як на основну їжу, так і на сніданок або перекуси. У ресторані за лаваш зазвичай беруть невелику додаткову плату - близько 2 євро.
Солодощі
Пахлава - хоча пахлава не є грецьким десертом (вона поширена по всьому Близькому Сходу), це, мабуть, найпопулярніші місцеві солодощі. Невеликі шматочки тіста філо наповнюють горіхами, медом і сиропом.
Портокалопіта - дуже популярний апельсиновий пиріг, просочений солодким сиропом, зазвичай апельсиновим. Ці солодощі - один з найпоширеніших варіантів сніданку.
Лукумадес - маленькі солодкі кульки або пончики, обсмажені в олії, вмочуються в мед і корицю і, як і пахлава, поширені повсюдно.
Катаїфі - за смаком схожі на пахлаву, але з тіста роблять тонку локшину, яку згортають у кульку або рулет, обсмажують у маслі і поливають сиропом.
Традиційні грецькі напої
Рецина - типове грецьке вино (зазвичай біле, але може бути і рожеве), до якого додають соснову смолу, що надає йому дуже специфічного смаку. Рецину часто подають до основних страв.
Узо - найпопулярніший грецький алкогольний напій з вмістом алкоголю до 48%. Це анісовий лікер, ароматизований (крім анісу) іншими травами, зазвичай гвоздикою, корицею, фенхелем або коріандром. Узо часто змішують з водою або льодом, і греки завжди готують невелику закуску з сиру фета, восьминога або грецької ковбаси луканіко, щоб запити його.
Метакса - безумовно, найвідоміший у світі грецький напій. Метакса переганяється з декількох видів вина і має вміст алкоголю близько 38%. Якість метакси оцінюється зірками, від трьох (найменша) до дванадцяти (найбільша, але ці метакси рідкісні, і їхня ціна відповідає цьому). Найкращим компромісом між ціною та якістю є 5* Метакса.
Грецька кава - специфічний спосіб приготування, схожий на турецьку каву. Кавові зерна заварюються в джезві при низькій температурі, в результаті чого утворюється кремова пінка, яка називається "каймакі".
Як харчуватися як місцеві
Не пропустіть візит до типової грецької таверни, де ви зможете скуштувати всі грецькі делікатеси і, можливо, отримати десерт в якості частування.
Греки дуже люблять відвідувати таверни, і якщо ви не перебуваєте у відверто туристичному ресторані при готелі або в центрі туристичного центру, то навіть на курортах у таверні часто буде більше греків, ніж іноземних відвідувачів.
Маленькі сімейні таверни можна знайти в кожному, навіть найменшому, селі Греції.
Замовити мезе
Якщо ви також хочете повечеряти, як місцеві, замовте кілька видів їжі - так зване мезе (трохи схоже на іспанські тапас) - і нехай вони циркулюють по столу. І не діліть ціну, в Греції ви платите за все разом.
Пекарні та кафе
Ще одна визначна пам'ятка для гурманів - чудові пекарні, які, окрім свіжого хліба, пропонують величезний вибір солоних і солоних ласощів, перед якими ви не зможете встояти.
Також на кожному розі є кафе з типовими грецькими солодощами, де місцеві жителі люблять снідати.
Сніданок зазвичай складається лише з кави, а після неї грек зазвичай замовляє щось солодке, до ще однієї кави або капучино.
Якщо ви хочете відчути справжню грецьку атмосферу, хоча б раз на тиждень ходіть на ринки, які також проводяться в невеликих містечках. Наприклад, дуже смачна бринза або справжній грецький йогурт чи мед.
Чайові в ресторані
Загалом у Греції культура чайових не дуже вкорінена, і особливо в менш туристичних тавернах, чайові взагалі не очікуються, і не буде ніякого фо-па, якщо ви їх не залишите.
Чайові більш поширені в туристичних місцях, але соціально прийнятної межі не існує. Зазвичай їх просто округляють до найближчої чітко розрахованої суми.
Звичайні ціни в ресторанах
Ціни варіюються залежно від місця та сезону, але зазвичай основна страва з м'ясом починається від 9 євро за межами курортів, салат обійдеться вам у 5 євро, а кава або пінта розливного пива коштуватиме від 2,50 євро.
На островах і в більш туристичних місцях все дорожче. Типова мусака коштуватиме від 8 до 12 євро, риба та морепродукти - близько 20 євро, а найдешевші сувлакі - від 6 до 10 євро.
Якщо ви вирушаєте на вечірку, розраховуйте заплатити близько 10 євро за коктейль.
Перед тим, як йти, обов'язково перевірте в інтернеті рекомендації щодо певних таверн, популярних у цьому районі, і, принаймні, спробуйте забронювати місце заздалегідь. Якщо ви цього не зробите, будьте готові до очікування в кілька десятків хвилин. У деяких тавернах буквально вишиковуються черги.
Залишилися питання?
Якщо у вас є запитання або коментарі щодо статті...